Arbejdsproces

Haven uden for mit værksted

Harpiskholdigt træ i ovnen

Jeg finder inspiration i naturen, på rejser og i studiet af oldgammelt dansk, islamisk og asiatisk kunsthåndværk.


Mit ler er meget sandet, kommer fra Sønderjylland. Jeg blander og slemmer leret og lagrer det i mere end et år før det kommer i brug. I mine store fade og skåle tilsætter jeg stentøjsler. 


Jeg drejer alle mine emner på drejeskiven, hvorefter jeg trækker riller, former og skærer facetter. og/eller modellerer bånd på. Jeg begitter de fleste emner, ofte i flere lag. Jeg er meget fascineret af glasurer. Farverne opnår jeg fra begitningerne, samt aske- og lerglasurer. Jeg anvender mange typer asker - bøg, eg, halm-  der giver forskellige nuancer og farver. Mine foretrukne farvenuancer er lysende pasteller, blåsorte og turkise toner.


Mine skåle med friser er inspireret af gamle kar. Det er udfordrende former, der ændrer sig alt efter hvor friserne placeres. Friserne modelleres ovenpå det drejede emne og  stemples derefter med mine hjemmedesignede stempler før jeg endelig skraber friserne fri.


Der er mange timers arbejde i denne proces fordi den relativt tynde lerform håndteres på mange forskellige måder før emnet brændes til lerets absolutte smeltepunkt.


Jeg brænder i elektrisk ovn op til cirka 1210 °C indtil leret sintrer og ler og glasur smelter sammen.

Jeg reducerer- dvs fjerner ilten i ovnrummet-  ret kraftigt hele vejen op til maksimal temperatur og derfor får leret den dybe farve. Jeg bruger meget harpiksholdigt træ for at opnå den kraftige reduktion. Mange af værkerne er brændt flere gange for at opnå dybde og intensitet i glasuren.



Foto fra værkstedet, friser modelleres